środa, 27 lutego 2008

Pyszne owoce w ciescie

Zrodlo: Moje Gotowanie






Składniki:
4 plastry ananasa, 1 jajko, 3 łyżeczki cukru, 4 + 2 łyżki wiórek kokosowych, 1 kieliszek ( 50 mll ) Malibu, 50 mll mleka, mąka, oliwa do smażenia.





Procedura:
Jajko rozdzielić na białko i żółtko . Do żółtka dodać Maliku, mleko i mąkę –tak by powstało gęste ciasto naleśnikowe ( ok. 4 łyżek zależnie od wielkości jajka ) .Do ciasta wsypać 4 łyżki wiórek kokosowych . Wymieszać . W cieście maczać plastry ananasa . Kłaść na rozgrzaną oliwę . Na wierzchu smażonego ananasa położyć resztki ciasta . Obrócić podsmażone na drugą stronę i dołożyć resztę ciasta, tak by ananas był otulony w cieście. Usmażyć na rumiano z obu stron .Zdjąć z patelni . rozgrzać piekarnik do 200 stopni i nastawić na pieczenie z góry . Blachę ułożyć na górze piekarnika . Ubić pianę z białka i cukru. Do sztywnej piany dodać 2 łyżki wiórek kokosowych . Nałożyć pianę na plastry ananasa. Zapiekać ok. 10 minut, aż beza się zarumieni .Wyjąć. Posypać cukrem pudrem . udekorować . Podawać na ciepło , lub ostudzone .

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Czesto robie owoce w ciescie bo je lubie i moje dzieci przepadaja za jablkami ciescie. zrobie tez kokosowymi wiorkami. Czasem zamiast cukru pudru, polewam miodem.
Sabina

Anonimowy pisze...

Pani Sabinko!Ciesze sie, ze zainteresowala sie Pani moi.mi skromnymi przepisami.Dziekuje za mila ocene moich przepisow.Maria

bindhiya pisze...

Dear Maria,
That looks yummy!!!
can Krystyna translate for me..
♥ & ((hugs))
bindi