piątek, 8 lutego 2008

Puszysty keks

Skladniki:
-5 jajek
-2 plaskie szklanki maki
-1 kostka masla
- 1szklanka cukru
-1 torebka cukru waniliowego
-30 dag.mieszanki bakaliowej (rodzynki, figi, papaja, kandyzowana skorka pomaranczowa, anans, migdaly, orzechy)
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- olejek rumowy
-sol
- cukier puder do posypania.

Wykonanie :
Bakalie oprosz maka - nie opadna na spod ciasta..Bakalie przeloz na deseczke. Orzechy grubo posiekaj ( jezeli je posypiesz cukrem nie beda podskakiwaly). Pozostale bakalie pokroj w kostke- wczesniej mozna je skropic rumem lub innym alkoholem.
Miekkie maslo lub margaryne przeloz do miski, dodaj szczypte soli, wsyp cukier oraz cukier waniliowy- ucieraj mikserem, najwyzsze obroty 3-5 min., az masa bedzie puszysta. Nie przerywajac ucierania do masy maslanej wbijaj po jednym jajku. Kolejne jajko wbijaj kiedy poprzednie polaczy sie dokladnie.
Dodaj olejek, make wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Make przesiej, wymieszaj z masa.
Ciasto rozloz w wylozonej pergaminem podluznej formie.
Piecz 1 godz. w 180 stopni.
Keks wyjmij z formy, wystudz i posyp cukrem.

Smacznego!

Brak komentarzy: