sobota, 14 marca 2009

Pyszna szarlotka

Składniki:

CIASTO


4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka + 2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany


NADZIENIE Z JABŁEK


2 kg jabłek
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej


Przepis na ciasto:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.
Przepis na nadzienie z jabłek:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.
Ułożenie ciasta:
Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie i przepis:
Szarlotka

2 komentarze:

krystyna pisze...

Uwielbiam szarlotki. Ta wyglada znakomicie! Zaraz poprobuje.

Anonimowy pisze...

Maria, You have a beautiful blog here. Everything you have posted looks so yummy! Blessings to you my friend ♥