Ciasto: 25 dag margaryny Kasia, 5 łyżeczek proszku do pieczenia, 50 dag mąki, 13 dag cukru, 1 jajko, 25 dag serka homogenizowanego.
Farsz orzechowy: 25 dag grubo zmielonych orzechów laskowych, 10 dag cukru,.
1 jajko, 5 łyżek wody.
Przygotowanie farszu: wymieszac jego składniki.
Ciasto: Kasię, proszek do pieczenia, mąkę, cukier, jajko i serek homo wymieszac mikserem w misce. Następnie wyjąć ciasto i podsypując mąką zagniesc, aż do uzyskania gładkiej, sprężystej masy. Ciasto rozwalkowac na 2 kwadraty 40x40 podsypując mąką.
Rozprowadzic farsz na całej powierzchni ciast. Zawinac osobno każde z nich, wlożyć do wysmarowanych foremek.
Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu mozna posypać cukrem pudrem i bakaliami, lub polać polewą.
Smacznego!
English version:
Nut (hazelnut) Cake
Dough
25 dag (250 grams) of margarine or unsalted butter
5 tsp of baking powder
50 dag (500 grams) of flour
13 dag (130 grams) of sugar
1 egg
25 dag (250 grams) of homogenized cheese
Stuffing
25 dag (250 grams) of dices hazelnuts
10 dag (100 grams) of sugar
1 egg
5 tblsp of water
Dough preparation
Using mixer mix margarine (unsalted butter), baking powder, egg and cheese. Knead dough on lightly floured surface, until dough looks springy and smooth. Roll dough into 2 (40x40) squeres. Don't forget to flour your surface.
Stuffing
Mix all ingredients together.
Spread stuffing on the surface of the dough and roll it up. Put dough in buttered baking form. Bake at 180 C or 350 F for 50 min. Let it cool. To decorate sprinkle powder sugar or glaze with white chocolate or your favoured glaze.
Enjoy!!!
6 komentarzy:
Zawijaniec orzechowy jest przepyszny!!!
Wydaje mi sie, ze nie jest trudny do zrobienia.
Sprobuje.
A zdjecie - Super!
Dzieki, i prosze o wiecej!
czy to ciasto jest bardzo suche?
Jest wilgotne i pyszne, oraz latwie do wykonania!
Ciasto wyglada wspaniale .Napewno skusze sie zeby go upiec.Uwielbiam orzeszki i wszelkiego rodzaju slodkosci.Alicja
Alicjo! Wiem, ze w Twoich rekach to ciasto bedzie najlepsze.
Upieklam wg. tego przepisu. Wyszlo pysznie! Dziekuje i pozdrawiam.
Sabina
Prześlij komentarz