czwartek, 13 grudnia 2007

BAKALIOWE SWIETA

Swiateczne potrawy to rowniez obfitosc bakalii:rodzynek,orzechow,fig, daktyli i migdalow.W wielu domach zupa migdalowa rozpoczyna kolacje wigilijna.Obecnie bakalie stanowia slodka przegryzke w czasie swiatecznego spiewania koled.Postaram sie przypomniec troche wiadomosci na temat niektorych bakalii.
MIGDALY:
Znane sa migdaly slodkie i gorzkie.W migdalach znajduje sie bogactwo witamin(E,B1, B2, PP)oraz mineralow takich jak:potas, cynk, magnez oraz nienasycone kwasy tluszczowe.Maja wysokie wartosci odzywczw-zawieraja wiecej protein od wolowiny.Sa tluste i sycace, bo w 100 g maja az 600 kalorii.Z orzechow to wlasnie migdaly sa najlepsze na serce i miesnie.
Zjedzenie kilku migdalow dziennie poprawia pamiec i koncentracje,pomaga na stres i bezsennosc.
FIGI:
Sa wyjatkowo odzywcze i krzepiace,pozwalaja dluzej zachowac zdrowy wyglad i zdrowie. W 100 g tego owocu jest tyle samo wapnia co w szklance mleka.Wsrod wszystkich suszonych owocow wyrozniaja sie najwyzsza zawartoscia blonnika, dzieki czemu zapobiegaja nowotworom jelita grubego i piersi, jak rowniez obnizaja poziom choresterolu we krwi.Nie nalezy przejmowac sie bialym nalotem na suszonych figach ,bo to jest wytracajacy sie cukier i to jest owoc najwyzszej jakosci- jest miekki, smaczny i dostatecznie wilgotny.

DAKTYLE:
Jeszcze w XVI wieku uwazano, ze daktyle "buduja cialo, wzbogacaja krew, lecza bole krzyza, dodaja wigoru ledzwiom a gotowane z mlekiem "znosza goraczke". Wartosc daktyli zalezy od stopnia dojrzalosci i wysuszenia. Natomiast zawartosc cukru uzalezniona jest od ich odmiany i kraju produkcji. W 100 g jest od 270 do 300 kcal. Daktyle zawieraja witaminy A,B1,B2 i PP, potas, zelazo i magnez oraz znaczne ilosci blonnika pokarmowego, dzieki czemu zapobiegaja zaparciom.
Dzieki duzej zawartosci potasu zalecane sa osobom z nadcisnieniem a antyoksydanty wzmacniaja odpornosc organizmu.
RODZYNKI:
Najwieksze znaczenie dla zdrowia maja rodzynki pochodzace z Krety, te niepozorne, drobne, o ciemnej barwie. Rodzynki zawieraja potas, magnez, zelazo oraz duze ilosci boru, pierwiastka bardzo waznego- szczegolnie dla kobiet po menopauzie, chronia przed choroba wiencowa.
25-gramowa porcja rodzynek dostarcza az 70 kcal. Osoby bedace na diecie odchudzajacej oraz cukrzycy powinni unikac rodzynek, rowniez tych w ciescie.
MORELE:
Morele suszone to bogactwo beta- karotenu(prowitaminy A), niezbednego w procesie odbudowy naskorka i regeneracji wlokien kolagenowych. Codzienna dawka tych owocow sprawi, ze skora bedzie dluzej wilgotna i mniej wrazliwa na dzialania atmosferyczne. Morele to skarbnica potasu, boru, zelaza, blonnika i sodu. 10 niewielkich moreli zalanych na noc przegotowanym chudym mlekiem, a nastepnie zjedzonych przed sniadaniem, to wystarczajaca porcja mineralow i witamin niezbednych dla prawidlowego funkcjonowania organizmu.

ORZECHY:
Warto jesc orzechy jak najczesciej, bo to kopalnia witamin i mineralow. Orzechy wloskie-z zawartoscia witaminy C wygrywaja nawet z czarna porzeczka i cytrusami. Posiadaja pelnowartosciowe bialko. Zawieraja witamine A, B1, B2,niacyne, E i PP, potas, zelazo i kobalt, fosfor i magnez. Obnizaja poziom cholesterolu(zlego), przyspieszaja przemiane materii i usuwanie toksyn, goja blone sluzowa zoladka.
ORZECHY laskowe maja te same witaminy co wloskie, ale sa bogatsze w mineraly. Zawieraja wiecej potasu, wapnia magnezu i manganu. Sa rowniez mniej tluste, wspomagaja pamiec i koncentracje. Polecane osobom zagrozonym maizdzyca.
PISTACJE:
Pistacje poleca sie osobom przemeczonym, zestresowanym i cierpiacym na anemie. Zawieraja sporo witaminyA, B, i E oraz potas i fosfor.
FISTASZKI:
Sa zrodlem manganu, ktory jest naturalnym antyoksydantem., Chroni komorki przed niszczacym dzialaniem utleniaczy. Zwieksza tolerancje na obciazenie glukoza. Wplywa na przemiane tluszczow i cholesterolu oraz hormonow plciowych, reguluja prace ukladu nerwowego. Fistaszki korzystnie wplywaja tez na prace serca, maja rowniez pewne dzialanie antynowotworowe.
Orzechy wloskie, laskowe,kokosowe, aracidowe, pistacje- powinno sie jesc najlepiej swiezo wyluskane ze skorupki. Solone, oblane czekolada lub w batonikach wplywaja niekorzystnie na zdrowie. Orzechy maja tendencje do plesnienia. Nie wolno ich jesc z najmniejszym nawet nalotem
UWAGA ogolna:
nalezy sie nimi delektowac a nie zajadac poniewaz wszystkie suszone owoce sa wysoko kaloryczne.


glitter-graphics.com

1 komentarz:

krystyna pisze...

Uwielbiam bakalie, zwlaszcza zima.