Strucla swiateczna z makiem:
Produkty:
80 dag maki, 3 zoltka, 2 cale jajka, 10 dag cukry, 1o dag margaryny, 1 szklanka mleka, 5 dag drozdzy.
Masa makowa:
0,5 kg maku, 15 dag masla, 3 lyzki miodu,20 dag cukru,3 jajka 3 lyzki tartej bulki, olejek migdalowy.
Wykonanie:
Przygotowac rozczyn z drozdzy: dodac lyzke cukru, rozetrzec razem a drozdzami, rozprowadzic cieplym mlekiem i pozostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu. Nastepnie rozczyn wlac do maki, dodac pozostale skladniki i wyrobic ciasto. Mak sparzyc, odsaczyc i przemlec dwa razy w maszynce, dodac reszte skladnikow i wymieszac. Ciasto rozwalkowac, rozlozyc na nim mak, zwinac w rulon, wlozyc do foremki keksowki i zostawic do wyrosniecia.Przed wlozeniem do pieca posmarowac rozmaconym bialkiem.
Mazurek orzechowy:
Produkty:
28 dag margaryny, 28 dag cukru pudru, 28 dag orzechow wloskich, 20 dag maki, 6 jajek, 1 lyzeczka proszku do pieczenia, powidla sliwkowe.
Wykonanie:
margaryne utrzec z cukrem i zoltkami na pulchna mase. Make wymieszac z proszkiem i zmielonymi orzechami- dodac do utartej masy. Bialka ubic na sztywna piane i lekko wymieszac. Ciasto podzielic na 2 placki. Foremki wysmarowac i wysypac tarta bulka. Piec w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posmarowac powidlami, polac polewa, udekorowac. Placek kladziemy jeden na drugim.
Polewa do mazurka:
pol kostki margaryny, 1 szklanka cukru, 2 lyzki wody, 2 lyzki kakao. Wszystkie skladniki rozpuscic, dobrze podgrzac, przestudzic i polac na ciasto. Udekorowac w/g wlasnego pomyslu.
sobota, 15 marca 2008
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz